ВАЖНО!

ВАЖНО! Това е старият сайт на училището. Новият се намира на https://ivanvazov.com

Търсене в сайта

Последни новини

Важна информация

Признание

                            Пътна безопасност  

 

1

За всеки родител най-важни са децата и запазването на техния живот и здраве е приоритет номер едно.

Децата са най-уязвимите участници в движението по пътищата. Немалка част от ранените или загиналите в катастрофи подрастващи сами са били участници в движението като пешеходци, велосипедисти или като водачи на моторни превозни средства.

Първи клас е преломен момент за всяко дете. От защитената среда на детската градина то попада в съвсем нова, с по- големи деца, обширни пространства и автомобилите са все по-близо до децата ни. Правилата едно по едно влизат в действие, дори и да водим и вземаме детето с автомобил. Най- важното, което трябва да запомнят е, че улицата не е място за игра и ако се случи да ни изчакат, то това да стане в училищния двор или на тротоара.

2

Как да направим така, че децата да спазват правилата   

Помогнете да детето така да разчете времето си, че да не закъснява и да не тича.

Децата се адаптират към света на възрастните по пътя на подражанието. Затова давайте на децата добър пример (пресичайте улицата само на определените за това места, изчаквайте зеления цвят на светофара). 

На децата им се иска да си играят на улицата. Затова е необходимо да обясните на детето на кои места е забранено да се играе и защо.

Предупредете детето, че на тротоара не трябва да се хвърля нищо, тъй като велосипедист  или каращ ролкови кънки могат да не забележат тези предмети и да паднат.

Децата до 14 г.възраст са най-застрашени да станат жертва на злополука, като пешеходци, но не са малко и случаите, когато децата стават жертви и като управляват

велосипеди или мотопеди.

 

Ако искаме децата ни да останат в безопасност, като родители е редно да имаме впредвид следните препоръки:

      Опасно е да пускаме дете под 7 г. да управлява само велосипед, това трябва да става в наше присъствие и контрол.

      На по-големите деца е редно да определим място за каране на велосипед, като най-подходящо за това са парковете и алеите, далече от уличното движение. Детето ни не трабва да се отклонява от определените места за каране на колело.

 

3

.

Препоръки за децата ни:

 

      Да не изскачат внезапно на уличното платно.

      Да играят далече от улицата.

      Да играят на разстояние от паркирани автомобили.

      Да пресичат само на обозначените за това места - пешеходните пътеки и само при зелен сигнал на светофара /ако има такъв/. Не трябва да пресичат веднага след зеления сигнал на светофара и тичайки. Пешеходната пътека трябва да се пресича само тогава, когато автомобилите са спрели и изчакват да преминат пешеходците.

      Да преминават улицата по възможност с други хора в група.

      При липса на светофар, да пресичат с особено внимание, като преди това се обърнат първо на ляво, после на дясно и чак тогава да стъпват на уличното платно.

      При движение на автомобил на заден ход, да се пазят на дистанция от него. При движение на заден ход, водачите на превозните средства, често не виждат преминаващите пешеходци.

      Да спазват стриктно определения от нас родителите маршрут към училището или други места, които често посещават. Движението по различни пътища, създава допълнителни опасности.

 

4

1

Наука

Спорт, изкуство