ВАЖНО!

ВАЖНО! Това е старият сайт на училището. Новият се намира на https://ivanvazov.com

Търсене в сайта

Последни новини

Важна информация

Признание

В нашето училище успешно е въвeдена технологична иновация, която помага за обучението по безопасно движение по пътищата на най-малките ученици в реална пътна обстановка.
Българската национална телевизия беше наш гост и направи репортаж, който може да гледате ТУК.
Васил Паунов, който е специалист по обучението на учители за безопасност на движението по пътищата разказва, че с главата детето управлява виртуалния герой да гледа наляво и надясно. С раменете управлява посоката при движение по тротоара, а с краката регулира своето движение. Конструкцията на аватара е на десет нива на трудност.

Първото ниво е изцяло обучително, до пето ниво е за пешеходци, а до десето са за обучение на велосипедисти. Всяка степен е по-дълга от предната и по-трудна, а накрая децата получават оценка за представянето си.

Васил Паунов - Специалист по обучението на учители за безопасност на движението по пътищата:
"Изследвания, които съм чел показват, че големи групи деца (около 80%) преди да пресекат гледат надясно. Само около 10% гледат наляво"

Митко - 3-ти Б клас 31 СУЧЕМ "Иван Вазов":
"Пресичаме по пешеходната пътека и трябва да се огледаме. Наляво, надясно."

Дима Христова - Асистент по обучението на учители за безопасност на движението по пътищата:
"Не! Първият път беше по-прав. Първо наляво, защото от там идват автомобили."

Милена Карагошева - Главен учител за начален етап в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов":
"Часовете по безопасност със сигурност са малко ограбени откъм действие на децата, т.е. имаме регламентирано по тематично годишно разпределение определен брой часове, в които учителят трябва да изведе децата в реална обстановка и да им покаже правилния начин за пресичане и обезопасените места за това."

Обучението за правилно пресичане в реална среда е истинско изпитание за учителите.

Милена Карагошева - Главен учител за начален етап в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов":
"Паралелките са по около 25-26 деца. Самата организация за това, че един учител трябва да бъде с толкова много деца навън. Съответно не всеки от шофьорите е достатъчно дисциплиниран, за да може да спазва условията, които децата очакват, т.е. той да спре, когато има пешеходна пътека".

Милена Карагошева - Главен учител за начален етап в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов":
"Детето в абсолютно обезопасена обстановка в класната стая може да научи алгоритъма за правилно пресичане на улицата и съответно да го прилага след това, когато е в реална среда навън."

Васил Паунов - Специалист по обучението на учители за безопасност на движението по пътищата:
"
За използването на виртуалната платформа първо трябва да имаме учители, които са запознати с платформата и методиката на обучение по безопосност на движение по пътищата. На второ място платформата не изисква много. Изисква специфичен вид камера, изисква проектор, изисква лаптоп или компютър с по-мощен процесор и изисква диск с информационния материал."

От там нататък е въпрос на инициатива от страна на учебните заведения.

Милена Карагошева - Главен учител за начален етап в 31 СУЧЕМ "Иван Вазов":
"Минахме обучение на всички колеги от начален етап, предстои представянето във всеки един клас с помощта на специалисти."

За съжаление в България има черна статистика за инцидентите, в които са пострадали деца на пешеходна пътека и докато шофьорите не започнат да ги пазят, трябва да научим поне децата си как сами да се грижат за себе си.

1

Наука

Спорт, изкуство